Czym są instrukcje GHP

GPH – Good Hygienic Practice – Dobra praktyka higieniczna, są to działania, które muszą być podjęte i higieniczne okoliczności, które muszą być spełnione a też sprawdzane na wszystkich etapach produkcji i obrotu, po to, by zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Wymagania GHP obejmują kilka poważnych elementów: szkolenie i higienę osobistą pracowników, stosowanie odpowiednich procedur i operacji technologicznych, lokalizację i otoczenie zakładu produkcji żywności, rozmieszczenie pomieszczeń i wyposażenia w zakładzie i wiele, kilka innych ważnych aspektów.
Jeśli zaś chodzi o GMP – znakomita praktyka produkcyjna (Good Manufacturing Practice) – oznacza ona zestaw używanych standardów w produkcji przemysłowej, a coraz w wielu przypadkach, też w gastronomii.
Kiedy już wiemy czym są instrukcje GHP i GMP i stwierdzimy, że przydały by się nam, możemy zamówić je za pośrednictwem internetu. Wpisując w Google hasło: instrukcje GHP/GMP – znajdziecie oficjalną stronę, za pomocą której możecie zamówić instrukcje dla siebie, dla swojego sklepu, firmy.

Instrukcje te potrzebne są (i konieczne, bo wymagane przez sanepid) dla każdej osoby zakładu i sklepu przemysłu spożywczego, gdzie tylko mamy kontakt z żywnością, potrzebne jest posiadanie Rozpiski GHP i GMP. Tak zatem w jaki sposób już wspomnieliśmy wdrożenie w zakładach przetwórstwa spożywczego GHP i GMP nie jest kwestią naszego wyboru, niemniej jednak koniecznością. Także niezbyt duże przedsiębiorstwa są obowiązane wdrożyć i używać zasady GMP i GHP.

Instrukcje GHP/GMP kosztują zaledwie 20 złotych., tak zatem każdego będzie stać na ichniejszym kupno.

 

Źródło: Instrukcje GHP/GMP http://instrukcje-ghp-gmp.interkursy.pl